2021 Ötv İndirimi Limiti

2021 ÖTV indirimi limiti yeniden düzenlendi. Yüksek kur vs.nedenlerle alt sınıfta bulunan araçların da üst sınıfa girmesi nedeniyle engelliler için araç alımında ötv üst limiti yeniden belirlendi. ÖTV indiriminin güncellenmesi ile birlikte bu haktan yararlanabilen engelli ve engelli yakını vatandaşlarımız fiyatı yüksek olan araçlara tam manasıyla olmasa da bir nebze olsa ulaşabilme imkanına kavuştu. Ancak yine de bu dilime giren araç sayısının çok fazla olmadığını belirtmekte fayda var.

ötv indirimi limiti

2021 ÖTV İndirimi Limiti Ne Kadar?

Engelli ve engelli yakınları tarafından 2021 yılı için ötv indirimine giren araç fiyatlarında üst limit belli oldu. Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre ÖTV indiriminden faydalanılabilecek araç fiyatlarında üst limit 330.800,00 TL olarak belirlenmiş iken bu fiyat kur farkında yaşanan fiyat artışı ve sıfır araç fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle yeniden güncellendi ve yeni üst limit 450.500.00 TL olarak güncellendi. Bu fiyat aracın ÖTV ve KDV dahil fiyatıdır. Bu fiyatın üzerinde bir aracın ÖTV indiriminden faydalanılarak alınması mümkün değildir. ÖTV indiriminden faydalanacak Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının araç seçerken aracın fiyatının belirlenen bu bedel üzerine çıkmamasına özen göstermeleri gerekmektedir. Aksi taktirde ÖTV indiriminden faydalanılamamaktadır. Araç seçerken özellikle full özellikli araç almak yerine opsiyonel özelliklerin tercih edilmesi araç fiyatının daha aşağı olmasını sağlayacaktır.

2021 Yılı İçin Belirlenen ÖTV İndirimli Araç Üst Limiti Yeterli mi?

Son yıllarda ÖTV indirimli araç alımlarında üst limitler engelli vatandaşlarımızın mağduriyetlerine sebebiyet vermekteydi, yakın zamanda yeniden belirlenen üst limit bu mağduriyetleri bir nebze olsun giderecek gibi görünüyor. Geçmiş yıllarda üst limit uygulaması olmadığı için engellilere tanınan indirim hakkının suistimal edildiği ve bu hakkın ticarete dönüştürüldüğü bilinen bir gerçek. Ancak bir kısım vatandaş tarafından suistimal edildi gerekçesiyle ÖTV indiriminde üst limitin fazla yukarı çekilmemesi, engellilerin yaşam standartlarını yukarı taşıyacak, durumlarına uygun büyüklük ve nitelikteki araçlara ulaşımlarını maalesef engellemektedir. Özellikle araca daha rahat inip binmeye imkan sağlayan SUV diye tabir edilen daha geniş ve yüksek araçlar belirlenen üst limitin çok üstünde bir fiyat etiketine sahip. Bu durum engelli bireylerin içinde bulundukları özel durum nedeniyle ihtiyaçlarına en uygun araca ulaşmasını bazen engelleyebiliyor. Opsiyonel özellikler seçilerek en alt versiyonlar tercih edilse dahi bahsettiğimiz tür araçların alınması bazen mümkün olmuyor. Bu durum pek çok engelli ve engelli yakını tarafından sıklıkla dile getirilse de bu manada yetkililer tarafından kesin ve kalıcı bir çözüm üretilemediğini söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Bu mağduriyetlerin ilgili devlet yetkilileri tarafından görülerek bu konuda kalıcı ve etkili bir çalışma yapılması elzemdir.

Daha önce 303.200 TL olan engelli araç üst limiti aşağıdaki Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülen tebliğde yapılan değişiklik ile 330.800 TL olarak değiştirilmiş ve son olarak 350.400,00 TL’ye yükseltilmiştir. Son olarak bu rakam yeniden güncellenerek 450.500.00 TL olarak belirlenmiştir. Halihazırda 2022 yılı için ÖTV indirimli araç almak isteyenler için limit 450.500.00 TL dir. Dilerseniz bu değişikliğe resmi gazeteden ulaşmak için linki takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir