HGS Zorunlu Mu

HGS zorunlu mu ? HGS olmadan paralı otoyollar kullanılabilir mi, kullanılırsa ne olur? Bu tür sorular paralı otoyolları çok sık kullanmayan araç sahipleri ve ilk defa paralı otoyol kullanacak araç sürücüleri tarafından sıkça sorulan soruların başında gelmektedir. Biz de bu yazımızda HGS zorunlu mu, HGS olmadan paralı otoyol kullanılır mı, HGS kart (HGS etiketi) almadan kaçak geçiş ücreti ödenebilir mi sorularına yanıtlar vereceğiz.

HGS, otoyol ve köprülerde geçiş ücretlerinin otomatik olarak tahsil edilmesini sağlayan elektronik sistemlerdir. Bu sistemler sayesinde, araçlar gişelerde durmadan geçebilir ve geçiş ücretleri HGS veya OGS bakiyelerinden otomatik olarak düşer. Dolayısıyla, otoyol ve köprülerden sık sık geçiş yapan sürücülerin HGS etiketi alması gerekliliktir. HGS etiketi almak çoğu kişi tarafından her ne kadar zorunlu gibi algılansa da aslında Türkiye’de Otoyol ve Köprü Geçiş Sistemi (OGS) üzerinden geçiş yapacak araçlar için HGS kartı almak aslında zorunlu değildir. Ancak sistemleri sık kullanan araç sahiplerinin HGS etiketi alması önemlidir. Zira bu etiketler olmadan yapılan kaçak geçişlerin bedelleri ödenmediği taktirde icra işlemleriyle karşılaşmak olasıdır.

Türkiye’de otoyol ve köprülerden HGS etiketi olmadan da geçmek mümkündür. HGS etiketi olmadan geçiş yapılması halinde cezalı duruma düşmemek için geçiş tarihini izleyen 15 gün içerisinde borcun KGM Geçiş ihlal sorgulama sayfasından ödenmesi veya araç plakasına ait bir HGS hesabının açılması, hesabı olan araçlar için de HGS hesabına yeterli bakiye yüklenmesi gerekmektedir. Bu işlemleri yaparak borcun ödenmemesi halinde ihlalli geçiş nedeniyle faizli bir şekilde borcun icra yoluyla tahsili yoluna gidilebilmektedir.

HGS etiketi olmadan geçilen her geçiş için araç plakası üzerinden bir geçiş ücreti belirlenir ve bu ücretin ödenmesi gerekmektedir. Geçiş borcu ödenebilirlik dönemine kadar geçiş ücretini ödemek mümkündür. Genellikle, belirli bir süre içinde (genellikle 7 gün) geçiş borcunu ödemeniz istenir. Bu süre içinde geçiş ücreti ödendiği taktirde herhangi bir cezai işlemle karşılaşılmaz. Ancak belirtilen süre içinde ödeme yapılmazsa, geçiş ücretine ek olarak ceza ücreti de eklenir ve faizli bir şekilde bu ücret tahsil edilir.

HGS Etiketi Almadan İhlalli Geçiş Borcu Ödeme

İhlalli geçişlerde HGS etiketi almadan internet üzerinden ihlalli geçişe ilişkin geçiş ücretini ödeyebilirsiniz. Bunun için Karayolları Genel Müdürlüğünün “geçiş ihlal sorgulama” sayfasını kullanarak plakaya ilişkin ihlalli geçişleri görüntüleyerek ödemek istediğiniz borcu kredi kartınızla bu sayfa üzerinden ödeyebilirsiniz. Bu sayede HGS etiketi almanıza gerek kalmaz. KGM Geçiş İhlal Sorgulama sayfasına erişmek için linki takip edebilirsiniz. Bu sayfa üzerinde aracın plaka numarası ve sayfa üzerinde karışık şekilde verilen doğrulama kodu ilgili alanlara girilerek sorgula butonuna tıklandığında Linkini verdiğimiz sayfa üzerinden yapılacak olan ödemeler daha sonradan da “ödeme sorgula” menüsü aracılığıyla teyit edilebilmektedir.

hgs zorunlu mu

İhlalli geçiş borcunu yukarıda belirttiğimiz şekilde KGM ihlalli geçiş sorgulama menüsünden ödeyebileceğiniz gibi Geçiş borcunuzu ödemek için PTT şubeleri, banka şubeleri, online ödeme sistemleri veya HGS müşteri hizmetleri üzerinden de işlem yapabilirsiniz. HGS etiketi olmadan geçilen otoyol ve köprülerden kaynaklanan geçiş borcunu size tanınan süre içerisinde ödememeniz halinde icra borçları ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için belirtilen süre içerisinde ihlalli geçişe ilişkin borcun ödenmesi önem arzetmektedir. İcra kanalıyla borçların tahsili yoluna gidildiği taktirde ana borçtan çok daha fazla borçla karşılaşılacaktır. Bu borçlar içerisinde ihlalli geçiş bedeli, ihlalli geçiş borcunun ödenmediği süre doğrultusunda hesaplanacak olan gecikme faizleri ve avukatlık ücretleri gibi farklı borç kalemleri yer alacaktır. Ayrıca HGS borcu bulunan aracın muayenesi de Tüvtürk tarafından yapılmamaktadır, öncelikle borcun ödenmesi gerekmektedir.

HGS etiketinin araçta bulunması zorunlu mu?

Bu konuda yanlış bilinenlerden bir tanesi de etiketin araçta görünebilir bir alanda özellikle ön camda yer alması. Bilinenin aksine HGS etiketinin araçta bulunması veya ön cama yapıştırılması zorunlu değildir. HGS artık plakaya tanımlı olduğu için plaka tanıma sistemleri tarafından aracın plakası okunduğunda o plakaya tanımlı hesaptan geçiş ücreti otomatik olarak tahsil edilmektedir. HGS hesabında bakiye bulunmaması halinde ücreti ödenmeyen geçiş miktarının tutarı kadar bakiyenin bir hafta içerisinde ilgili HGS hesabına yüklenmesi halinde sistem tarafından otomatik olarak geçiş veya geçişlerin tahsilatı yapılmaktadır. Böylece HGS Zorunlu mu sorusunun yanıtını vermiş olduk. Siz de durumunuza göre yukarıda belirtmiş olduğumuz yöntemleri kullanarak ödenmemiş HGS borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Tüvtürk Bursa

Tüvtürk Bursa İlinde araç muayenesi hizmetlerini, sabit araç muayene istasyonlarında haftada altı gün olmak üzere (Pazar günleri hariç) araç sahiplerinin hizmetine sunuyor. Bursa’nın sabit muayene istasyonu bulunmayan ilçelerinde ise araç muayene hizmeti, Tüvtürk’ün planladığı tarih ve saat aralığında Tüvtürk gezici muayene istasyonları ile veriliyor. Bursa için hizmete sunulan sabit araç muayene istasyonlarında aracının muayenesini yaptırmak isteyenlerin, araç muayene randevusu alarak muayeneye gitmesi gerekiyor.

Tüvtürk Bursa’da Hangi Saatlerde Muayene Hizmeti Veriyor?

Tüvtürk tarafından Bursa’daki sabit araç muayene istasyonlarında, diğer tüm Tüvtürk istasyonlarında olduğu gibi haftanın altı günü olmak üzere (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri) sabah saat 08:30 ile akşam saat 17:30 saatleri aralığında hizmet veriliyor.  Belirtilen bu saat aralığında Bursa’da yer alan tüm araç muayene istasyonlarında araç muayenesi yaptırmak mümkün. Bursa’da hizmet veren araç muayene istasyonlarının Pazar günleri hizmet vermediğini bir kez daha belirtmek istiyoruz.

Gezici muayene istasyonlarında araç muayene hizmetleri gün ve saatleri değişiklik gösteriyor. Gezici istasyonların muayene hizmetlerinin tarih ve saat aralığı Tüvtürk tarafından aylak öncesinde planlanıyor ve her ay düzenli olarak resmi internet sitesi üzerinden yayınlanarak araç sahiplerine duyuruluyor. Bu hususta detaylı bilgiye aşağı kısımda sizlerle paylaşacağımız Tüvtürk ilgili sayfasından ulaşabilirsiniz. Bursa’da yer alan tüm sabit muayene istasyonlarına buradaki linkten erişebilirsiniz.

Tüvtürk Bursa Gezici Araç Muayene İstasyonları

tüvtürk bursa

Bursa’da sabit araç muayene istasyonu ile birlikte Bursa’nın farklı ilçelerinde de gezici araç muayene istasyonları vasıtasıyla araç muayene hizmeti veriliyor. Bursa’daki gezici araç muayene hizmeti verilen ilçelerin hangileri olduğunu Tüvtürk’ün resmi internet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu konudaki detayları, verdiğimiz bağlantıyı kullanarak inceleyebilirsiniz. Bursa gezici araç muayene istasyonlarını sorgulamak için bağlantıyı kullanabilirsiniz. Linkini vermiş olduğumuz sorgulama ekranında Bursa ilini seçtikten sonra tarih bölümünden seçim yaparak sorgulamayı tamamlayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda seçilen tarih aralığında hizmet verilen gezici araç muayene istasyonları ekranda listelenecektir. Bursa’da  Mudanya, Orhaneli, Yenişehir, İznik, Keles, Harmancık, Orhaneli, Büyükorhan, ilçelerinde / bölgelerinde gezici muayene istasyonları ile araç muayene hizmeti verilmektedir. Bursa gezici muayene istasyonları adres bilgilerine ilişkin detaylı bilgilere üst kısımda paylaşmış olduğumuz bağlantıdan erişebilirsiniz.

Bursa’da Hafta Sonları Araç Muayene Yapılıyor mu?

Bursa sabit araç muayene istasyonlarında, ayrıca gezici araç muayene istasyonlarında Cumartesi günleri de dahil araç muayenesi yapılmaktadır. Pazar günleri  Bursa’da Tüvtürk’ün tüm istasyonları kapalı olduğundan araç muayene hizmeti verilmemektedir. Pazar günleri Tüvtürk tarafından hafta tatili olarak uygulanmaktadır. Bursa’da araç muayenesi yaptırmak isteyen araç sahipleri Cumartesi günü araçlarının muayenesini yaptırabilirler.

Tüvtürk Bursa Gezici Araç Muayene İstasyonlarında Egzoz Muayenesi Yapılıyor mu?

Bursa’da bulunan gezici araç muayene istasyonlarında egzoz muayenesi yapıldığı Tüvtürk resmi internet sitesinde belirtilmiştir. (Not: Gezici araç muayene istasyonlarının bulunduğu konumda sabit egzoz gazı emisyon ölçümü hizmeti vermeye yetkili başkaca kurum bulunması halinde gezici istasyon tarafından bu hizmetin verilemediği Tüvtürk tarafından belirtilmektedir.) Araç muayenesi esnasında araçta geçerli bir egzoz gazı emisyon ölçümü bulunması zorunluluktur. Muayenesi yaptırılacak araçta geçerli egzoz gazı emisyon ölçümü bulunmaması halinde araç ağır kusurlu sayılmaktadır. Bursa’da Gezici muayene istasyonlarında egzoz muayenesi ölçümü yapılıp yapılmadığına ilişkin listeye bu bağlantı linkinden ulaşabilirsiniz

2023 Ek MTV

2023 Ek MTV ile ilgili kafalar bir hayli karışık ancak yapılan açıklamalar doğrultusunda karışıklar da giderildi diyebiliriz. 2023 yılında uygulama olarak ilk defa yaşanan motorlu taşıtlar vergisinin iki kez ödenmesi hususunda araç sahipleri bir hayli huzursuz. Ancak bu ek vergiyi ödemekten başka çıkar yol da yok. Son çıkan torba yasa ile birlikte araç sahipleri ek motorlu taşıtlar vergisini ödemek zorunda kaldı. Peki nedir bu ek motorlu taşıtlar vergisi yakından bakalım.

2023 Yılında Ek MTV Neden Getirildi?

2023 yılı Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin etkilerinin azaltılması için Temmuz ayında torba yasa içerisine konulan madde ile birlikte, bir defaya mahsus (!) olmak üzere motorlu taşıtlar vergisi yeniden ödenecek. Kısaca 2023 yılı için motorlu taşıtlar vergisine % 100 zam uygulandı da diyebiliriz. Motorlu taşıtlar vergisinin yasa çıkmadan önce ödenip ödenmemiş olması da önemli değil. MTV borcunu daha öncesinde ödeyen de aynı şekilde MTV borcunu yeniden ödeyecek.

Örneğin 2023 yılı içerisinde 1.200 TL motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk edilen bir araç sahibi normal şartlarda 1.200 TL ödeme yapacak iken, Temmuz ayında yapılan ek MTV ödemesi değişikliği ile birlikte toplamda 2.400 TL motorlu taşıtlar vergisi ödeyecek. Kişi şayet 1.200 TL vergi borcunu ödemiş ise tekrardan 1.200 TL daha motorlu taşıtlar vergisi ödemesi yapacak. MTV borcu sadece halihazırda trafikte kayıtlı bulunan araçlar için değil 2023 yılında 31 Aralık 2023 tarihine kadar tescil edilecek olan tüm araçlar için geçerli olacak.

EK MTV NE ZAMANA KADAR ÖDENEBİLİR?

2023 ek mtv ödemesi

Ek motorlu taşıtlar vergisi yine iki taksitte ödenebiliyor. Ek MTV borcunu iki taksit halinde ödemek isteyen araç sahipleri MTV’nin ilk taksitini, düzenlemenin yasalaştığı aydan itibaren izleyen bir sonraki ayın sonuna kadar ödeyebilecek. Dileyen araç sahibi tek seferde de MTV borcunu ödeyebilecek. Örnek verecek olursak, yasa teklifinin Temmuz ayında yasalaşması durumunda ek MTV borcunun ilk taksiti Ağustos ayının sonuna kadar ödenmesi gerekecek. İkinci taksitin ise Kasım ayının son gününe kadar ödenmesi gerekecek. Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren 31 Aralık 2023 tarihleri arasında trafiğe yeni kayıt ve tescil edilecek araçların Ek MTV ödemesi aracın normal MTV si ile birlikte ödenecek. Motorlu taşıtlar vergisini internet üzerinden ödemek isteyen araç sahipleri bankaların internet şubelerini kullanabileceği gibi dilerse interaktif vergi dairesini kullanarak da ödemelerini yapabilirler.

EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?

Ek MTV borcunun ödenmemesi halinde aracın normal vergisi ödenmemiş olur. Aracın satışına bu durum engel teşkil eder. Bu sebeple getirilen ek verginin araç sahipleri tarafından ödenmesi zorunludur. Düzenleme içerisinde ek MTV düzenlemesinden müstesna tutulanlar da bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle deprem nedeniyle “mücbir sebep hali” ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan tüm taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların sahiplerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek motorlu taşıtlar tahakkukundan müstesna tutulacaklar.