HGS Zorunlu Mu

HGS zorunlu mu ? HGS olmadan paralı otoyollar kullanılabilir mi, kullanılırsa ne olur? Bu tür sorular paralı otoyolları çok sık kullanmayan araç sahipleri ve ilk defa paralı otoyol kullanacak araç sürücüleri tarafından sıkça sorulan soruların başında gelmektedir. Biz de bu yazımızda HGS zorunlu mu, HGS olmadan paralı otoyol kullanılır mı, HGS kart (HGS etiketi) almadan kaçak geçiş ücreti ödenebilir mi sorularına yanıtlar vereceğiz.

HGS, otoyol ve köprülerde geçiş ücretlerinin otomatik olarak tahsil edilmesini sağlayan elektronik sistemlerdir. Bu sistemler sayesinde, araçlar gişelerde durmadan geçebilir ve geçiş ücretleri HGS veya OGS bakiyelerinden otomatik olarak düşer. Dolayısıyla, otoyol ve köprülerden sık sık geçiş yapan sürücülerin HGS etiketi alması gerekliliktir. HGS etiketi almak çoğu kişi tarafından her ne kadar zorunlu gibi algılansa da aslında Türkiye’de Otoyol ve Köprü Geçiş Sistemi (OGS) üzerinden geçiş yapacak araçlar için HGS kartı almak aslında zorunlu değildir. Ancak sistemleri sık kullanan araç sahiplerinin HGS etiketi alması önemlidir. Zira bu etiketler olmadan yapılan kaçak geçişlerin bedelleri ödenmediği taktirde icra işlemleriyle karşılaşmak olasıdır.

Türkiye’de otoyol ve köprülerden HGS etiketi olmadan da geçmek mümkündür. HGS etiketi olmadan geçiş yapılması halinde cezalı duruma düşmemek için geçiş tarihini izleyen 15 gün içerisinde borcun KGM Geçiş ihlal sorgulama sayfasından ödenmesi veya araç plakasına ait bir HGS hesabının açılması, hesabı olan araçlar için de HGS hesabına yeterli bakiye yüklenmesi gerekmektedir. Bu işlemleri yaparak borcun ödenmemesi halinde ihlalli geçiş nedeniyle faizli bir şekilde borcun icra yoluyla tahsili yoluna gidilebilmektedir.

HGS etiketi olmadan geçilen her geçiş için araç plakası üzerinden bir geçiş ücreti belirlenir ve bu ücretin ödenmesi gerekmektedir. Geçiş borcu ödenebilirlik dönemine kadar geçiş ücretini ödemek mümkündür. Genellikle, belirli bir süre içinde (genellikle 7 gün) geçiş borcunu ödemeniz istenir. Bu süre içinde geçiş ücreti ödendiği taktirde herhangi bir cezai işlemle karşılaşılmaz. Ancak belirtilen süre içinde ödeme yapılmazsa, geçiş ücretine ek olarak ceza ücreti de eklenir ve faizli bir şekilde bu ücret tahsil edilir.

HGS Etiketi Almadan İhlalli Geçiş Borcu Ödeme

İhlalli geçişlerde HGS etiketi almadan internet üzerinden ihlalli geçişe ilişkin geçiş ücretini ödeyebilirsiniz. Bunun için Karayolları Genel Müdürlüğünün “geçiş ihlal sorgulama” sayfasını kullanarak plakaya ilişkin ihlalli geçişleri görüntüleyerek ödemek istediğiniz borcu kredi kartınızla bu sayfa üzerinden ödeyebilirsiniz. Bu sayede HGS etiketi almanıza gerek kalmaz. KGM Geçiş İhlal Sorgulama sayfasına erişmek için linki takip edebilirsiniz. Bu sayfa üzerinde aracın plaka numarası ve sayfa üzerinde karışık şekilde verilen doğrulama kodu ilgili alanlara girilerek sorgula butonuna tıklandığında Linkini verdiğimiz sayfa üzerinden yapılacak olan ödemeler daha sonradan da “ödeme sorgula” menüsü aracılığıyla teyit edilebilmektedir.

hgs zorunlu mu

İhlalli geçiş borcunu yukarıda belirttiğimiz şekilde KGM ihlalli geçiş sorgulama menüsünden ödeyebileceğiniz gibi Geçiş borcunuzu ödemek için PTT şubeleri, banka şubeleri, online ödeme sistemleri veya HGS müşteri hizmetleri üzerinden de işlem yapabilirsiniz. HGS etiketi olmadan geçilen otoyol ve köprülerden kaynaklanan geçiş borcunu size tanınan süre içerisinde ödememeniz halinde icra borçları ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için belirtilen süre içerisinde ihlalli geçişe ilişkin borcun ödenmesi önem arzetmektedir. İcra kanalıyla borçların tahsili yoluna gidildiği taktirde ana borçtan çok daha fazla borçla karşılaşılacaktır. Bu borçlar içerisinde ihlalli geçiş bedeli, ihlalli geçiş borcunun ödenmediği süre doğrultusunda hesaplanacak olan gecikme faizleri ve avukatlık ücretleri gibi farklı borç kalemleri yer alacaktır. Ayrıca HGS borcu bulunan aracın muayenesi de Tüvtürk tarafından yapılmamaktadır, öncelikle borcun ödenmesi gerekmektedir.

HGS etiketinin araçta bulunması zorunlu mu?

Bu konuda yanlış bilinenlerden bir tanesi de etiketin araçta görünebilir bir alanda özellikle ön camda yer alması. Bilinenin aksine HGS etiketinin araçta bulunması veya ön cama yapıştırılması zorunlu değildir. HGS artık plakaya tanımlı olduğu için plaka tanıma sistemleri tarafından aracın plakası okunduğunda o plakaya tanımlı hesaptan geçiş ücreti otomatik olarak tahsil edilmektedir. HGS hesabında bakiye bulunmaması halinde ücreti ödenmeyen geçiş miktarının tutarı kadar bakiyenin bir hafta içerisinde ilgili HGS hesabına yüklenmesi halinde sistem tarafından otomatik olarak geçiş veya geçişlerin tahsilatı yapılmaktadır. Böylece HGS Zorunlu mu sorusunun yanıtını vermiş olduk. Siz de durumunuza göre yukarıda belirtmiş olduğumuz yöntemleri kullanarak ödenmemiş HGS borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir