2023 Ek MTV

2023 Ek MTV ile ilgili kafalar bir hayli karışık ancak yapılan açıklamalar doğrultusunda karışıklar da giderildi diyebiliriz. 2023 yılında uygulama olarak ilk defa yaşanan motorlu taşıtlar vergisinin iki kez ödenmesi hususunda araç sahipleri bir hayli huzursuz. Ancak bu ek vergiyi ödemekten başka çıkar yol da yok. Son çıkan torba yasa ile birlikte araç sahipleri ek motorlu taşıtlar vergisini ödemek zorunda kaldı. Peki nedir bu ek motorlu taşıtlar vergisi yakından bakalım.

2023 Yılında Ek MTV Neden Getirildi?

2023 yılı Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin etkilerinin azaltılması için Temmuz ayında torba yasa içerisine konulan madde ile birlikte, bir defaya mahsus (!) olmak üzere motorlu taşıtlar vergisi yeniden ödenecek. Kısaca 2023 yılı için motorlu taşıtlar vergisine % 100 zam uygulandı da diyebiliriz. Motorlu taşıtlar vergisinin yasa çıkmadan önce ödenip ödenmemiş olması da önemli değil. MTV borcunu daha öncesinde ödeyen de aynı şekilde MTV borcunu yeniden ödeyecek.

Örneğin 2023 yılı içerisinde 1.200 TL motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk edilen bir araç sahibi normal şartlarda 1.200 TL ödeme yapacak iken, Temmuz ayında yapılan ek MTV ödemesi değişikliği ile birlikte toplamda 2.400 TL motorlu taşıtlar vergisi ödeyecek. Kişi şayet 1.200 TL vergi borcunu ödemiş ise tekrardan 1.200 TL daha motorlu taşıtlar vergisi ödemesi yapacak. MTV borcu sadece halihazırda trafikte kayıtlı bulunan araçlar için değil 2023 yılında 31 Aralık 2023 tarihine kadar tescil edilecek olan tüm araçlar için geçerli olacak.

EK MTV NE ZAMANA KADAR ÖDENEBİLİR?

2023 ek mtv ödemesi

Ek motorlu taşıtlar vergisi yine iki taksitte ödenebiliyor. Ek MTV borcunu iki taksit halinde ödemek isteyen araç sahipleri MTV’nin ilk taksitini, düzenlemenin yasalaştığı aydan itibaren izleyen bir sonraki ayın sonuna kadar ödeyebilecek. Dileyen araç sahibi tek seferde de MTV borcunu ödeyebilecek. Örnek verecek olursak, yasa teklifinin Temmuz ayında yasalaşması durumunda ek MTV borcunun ilk taksiti Ağustos ayının sonuna kadar ödenmesi gerekecek. İkinci taksitin ise Kasım ayının son gününe kadar ödenmesi gerekecek. Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren 31 Aralık 2023 tarihleri arasında trafiğe yeni kayıt ve tescil edilecek araçların Ek MTV ödemesi aracın normal MTV si ile birlikte ödenecek. Motorlu taşıtlar vergisini internet üzerinden ödemek isteyen araç sahipleri bankaların internet şubelerini kullanabileceği gibi dilerse interaktif vergi dairesini kullanarak da ödemelerini yapabilirler.

EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?

Ek MTV borcunun ödenmemesi halinde aracın normal vergisi ödenmemiş olur. Aracın satışına bu durum engel teşkil eder. Bu sebeple getirilen ek verginin araç sahipleri tarafından ödenmesi zorunludur. Düzenleme içerisinde ek MTV düzenlemesinden müstesna tutulanlar da bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle deprem nedeniyle “mücbir sebep hali” ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan tüm taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların sahiplerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek motorlu taşıtlar tahakkukundan müstesna tutulacaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir