Araç Renginde Değişiklik Yapılması ve Çift Renkli Arabaların Ruhsat Durumu

Aracın ruhsatında belirtilen renginin değiştirilmesi halinde ruhsatının da yenilmesi gerekmektedir. Rengi değiştirilmesine rağmen aracın ruhsatına yapılan bu renk değişikliğinin işletilmemesi cezai işlem uygulanmasına sebep olacaktır.

Araçta renk değişikliği yapılması sonucunda dikkat edilmesi gereken bir hususta rengi değiştirilen araca yaptırılacak olan muayenedir. Ruhsata işletilmeyen renk değişikliğine sahip araçlar bu şekilde muayeneden geçememektedir. Aracın mevcut renginin mutlaka ruhsatta belirtiliyor olması gerekir.

Bazı araçlarda renkli tavan kaplaması, veya aracın bazı bölümlerinin farklı renklerde kaplanması gibi uygulamalar yapılabilmektedir. Bu tarz araçlara çift renkli araçlar denilmektedir. Bu şekildeki uygulamalarda da yine ruhsata bu durumun işlenmesi aracın ruhsatta iki renkli olarak görünmesi gerekmektedir.

Araç renginde değişiklik yapılması halinde kısaca ruhsatın yenilenmesi ve bu renk değişikliğinin ruhsata işlenmesi bir zorunluluktur. Ruhsatın yenilenmesi işlemi ise düşünüldüğü gibi zor bir işlem olmamakla birlikte çok cüz-i sayılabilecek bir ücrete tâbidir.

Araç renk değişikliği ruhsata işlenmeyen araçlarda yapılabilecek diğer bir işlem ise yapılan renk değişikliğinin eski haline geri getirilmesidir. Örneğin beyaz renkli bir aracın tavanında yapılan siyah kaplama uygulaması ruhsata işlenmemiş ise muayeneye gitmeden önce tavandaki kaplamanın sökülmesi gerekmektedir. Aksi taktirde araç muayeneden geçemeyecektir.

Araç renginde yapılan değişiklikler, farklı renk uygulamaları, araç kaplamanın ruhsattaki durumu vs. gibi konularda aklınıza takılanlar var ise çekinmeden bize iletebilirsiniz.

7 thoughts to “Araç Renginde Değişiklik Yapılması ve Çift Renkli Arabaların Ruhsat Durumu”

  1. 1974 model Volkswagen (kaplumbağa) aracım var. Ruhsatta rengi mavi olarak geçiyor.Güneş yanıkları nedeniyle tavan ve ön kaputunu farklı renge boyatmak istiyorum. Sadece kaput rengini değiştirsem dahi ruhsata işletmek gerekir mi? Araç yüzölçümünün %30 luk kısmında değişik renk uygulamasını işletmeye gerek olmadığı söyleniyor.
    Ayrıca renk tespiti için genel muayene ve egzoz emisyon ölçümü tekrarlanacak mı? Sadece tespit işlemi mi yapılacak?
    Bilgi rica ediyorum.

  2. selam aracımın gecerli bir muayenesi var.sadece tavanı kaplattım ve muayeneye sokacagım cıft renk işletmek için.bu durumda tekrardan muayene ücreti odemem gerekiyormu.tesekkürler

    1. Tavanı kaplattıktan sonra renk tespiti yaptırarak araç ruhsatını değiştirmeniz gerekir. Aracın geçerli bir muayenesi var ise muayene istasyonunda sadece renk tespiti yaptırılır. Bu tespit muayene istasyonu tarafından online olarak devletin ilgili birimlerine iletilir. Araç sahibi bu tespitin ardından notere giderek ruhsatını değiştirir. Aracın muayenesi yoksa muayeneye girdiğinde aracın muayenesi yapılır ancak çift renk ağır kusur olarak belirtilir ve araç muayeneden geçemez. Bu aşamadan sonra renk tespiti yapıldığı için yine notere başvuru yapılarak ruhsat değiştirildikten sonra tekrar muayenesine gidilir. Sadece renk tespitinde ücret talep edilmemektedir. Tekrar muayenesinde de yine ücret talep edilmemektedir.

  3. Benim aracım ruhsatta çift renk gözüküyor siyah beyaz diye ben şimdi yan taraflara 120 cm uzunluğunda siyah renkli bir sticker yapıştırcam acaba sıkıntı olurmu sonuçta araç ruhsatta çift renk gözüküyor?

    1. Murat bey, aracınız siyah beyaz çift renkli olduğu ve yapıştıracağınız sticker yine siyah renkli olduğu için bir sıkıntı yaşamazsınız. Dilerseniz en nihai bilgi için 0850 222 88 88 numaralı Tüvtürk çağrı merkezini arayabilirsiniz. Saygılarımızla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir