Plakamda Vida Var Muayeneden Geçer mi?

Plakamda vida var, veya plakamda delik var aracım muayeneden geçer mi diye merak eden hayli fazla araç sürücüsü bulunuyor. Bunun sebebi aracın muayeneden geçemeyecek olması halinde plakaların değiştirilmesinin zorunlu olmasıdır. Plakanın değiştirilmesi işlemi zaman alacağından çoğu araç sahibi plakasını muayeneden bu şekliyle geçirmeye çalışmakta.

Plakasında vida bulunan veya plakasında delik bulunan araç muayeneden geçer mi?

Plakasında vida veya delik bulunan araçların bir kısmı muayeneden geçerken bir kısmı da geri çevrilmektedir. Özellikle harf veya rakamların bulunduğu alanda bulunan vidalar veya delikler sebebiyle plaka muayeneden bu haliyle geçirilmemektedir. Bunun sebebi vidanın veya deliğin bulunduğu alanın plakanın okunmasını tamamen engellemesi ya da yanlış okunmasına sebep olmasıdır. Plakada bulunan delik veya vida sebebiyle yanlış araçlara ceza kesilmesi ile karşılaşılmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için de plakalarda özellikle harf ve rakamların üzerine gelen vida delikleri veya vida uygulamaları ağır kusur kapsamında sayılmakta, araç plaka değişikliğine gönderilmektedir.

plakada vida var

Plakada bulunan vida veya delik harflerin veya rakamların okunmasına ya da yanlış okunmasına sebebiyet vermiyorsa bu durum aracın muayeneden geçmesine engel olmamaktadır. Ancak bu hususun bazı muayene istasyonlarında çok katı uygulandığını, plakanın herhangi bir yerinde bulunan delik veya vida sebebiyle aracın ağır kusurlu sayılarak muayeneden geçirilmediğini de belirtelim. Bu sebeple plakalar ya silikon ile yapıştırılarak kullanılmalı, veya plakalık ile birlikte kullanılmalıdır. Diğer türlü gerek otomatik plaka tanıma sistemleri, gerekse radar sistemleri plakaya göre işlem yaptığı için bu vida veya delikler sebebiyle alakasız araç plakalarına ceza yazılabilmektedir.

Plakamda vida var ne yapmalıyım?

Plakada yukarıda bahsettiğimiz şekilde harf veya rakam üzerine gelen bir vida veya vida deliği var ise bu plakanın değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple muayeneden geçilemediğinde muayene istasyonu tarafından hazırlanan rapor ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na başvurularak plaka yenileme işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu rapor olmadan plaka yenileme işlemi yaptırmak pek mümkün değildir. Plaka değiştirildikten sonra yeniden araç muayeneye sokularak eksiklikler kontrol ettirilir ve muayene işlemi tamamlanır.

Plaka nasıl nerede yenilenir?

Ülkemizde plaka basımı hususunda Yasal yetkili kurum Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’dur. Bu kurumun bastığı plakalar standart plaka olarak kabul edilir. Plakanın yenilenmesinde de yine yetkili kurum bahsedilen bu kurumdur.

Pleksi kaplama yapılan plaka muayeneden geçer mi?

Orijinal plaka üzerinde oynama yapılmaması gerekmektedir. Mühürlü veya hologramlı bir plakanın camla kapatılması, pleksi malzeme ile kapatılması, folyo veya camla kapatılması ağır kusur kapsamında değerlendirilmekte ve araç muayeneden geçememektedir.Bu değişiklikler sebebiyle trafik cezası da uygulanabilmektedir. Bu sebeple plakasında pleksi kaplama olanlar, folyo kaplama olanlar, plakasını camla kaplatanların muayeneye gitmeden önce bu değişiklikleri eski haline getirmeleri gerekmektedir. Aksi taktirde araç yine ağır kusurlu sayılacak ve muayeneden geçemeyecektir.

Standart olmayan, başka yerde yaptırılan plaka muayeneden geçer mi?

Bu şekilde plakaya sahip araç muayeneden geçemez. Muayeneden geçen araç üzerinde yer alan plakanın mutlaka Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından basılan orijinal plaka olmalı, bu plaka üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamış olmalıdır.

Boyası silinmiş plaka muayeneden geçer mi?

Plakada yer alan boyanın okunmayacak derecede silinmesi halinde araç ağır kusurlu sayılacak ve araç muayeneden geçemeyecektir. Plakası bu şekilde olan kişilerin muayeneden önce mutlaka plakalarını boyatmaları gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir