Kaybedilen Araç Plakaları İçin Ne Yapmak Gerekir?

Aracımın plakasını düşürdüm ne yapmalıyım, aracımın plakası çalınmış ne yapmam gerekir soruları sık sık sorulmakta. Bu yazımızda sıkça sorulan bu sorulara kısaca cevap vermeye çalışalım. 

Öncelikle ülkemizde araçların hem ön tarafında, hem de arkasında plaka bulundurulması yasal bir zorunluluk. Aracın plakasının düşürüldüğünden emin olunması halinde yapılacak işlemler farklı iken aracın plakasının özellikle sökülmüş olması yani çalınmış olması halinde daha farklı bir yol izlenmesi gerekir.

Plakanın kaybolması halinde önemli olan iki plakanın birden kaybolup kaybolmadığıdır. Plakaların ikisinin birden kaybolması halinde ödenecek para da buna göre değişiklik göstermektedir. Plaka kaybedildiğinde öncelikle Emniyet Müdürlüğü plaka zayi işlemler biriminden randevu alınmalıdır. Başvuruya gidildiğinde ise bir dilekçe ile aracın plakasının düştüğü ve plakanın yenilenmek istediği dilekçede belirtilir. Yine aynı dilekçede tek plaka mı yoksa iki plaka mı kaybedildiği belirtilerek buna göre talepte bulunması gerekir. İki plakanın birden kaybolması durumunda plaka tamamen yenilenmektedir ayrıca aracın ruhsatı da böyle bir durumda değişmektedir.

Plaka yenileme ücreti ne kadar diye soranlar için hemen cevap verelim, tek plaka çıkartmak için 21 TL ödenirken çift plaka kaybedilmiş ise 42 TL ödemek gerekmekte. Ayrıca çift plaka kaybedilmesi halinde yeni yasa gereği ruhsat yenilenmesi gerektiğinden 120 TL yeni ruhsat parası da yine kişiden tahsil edilmektedir. Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden alınacak belge ile plakanın yenilenmesi için Şoförler Cemiyetine gerekli başvuru yapılmalıdır. Bu başvuru sonucunda da yeni plaka üretilerek araç sahibine ya da bu işi yapmak için ruhsat sahibinden yetki almış olan kişiye teslim edilmektedir. 

Burada ayrıca önemli olan bir husustan bahsedelim. Aracın plakasının çaldırılması halinde bu durumun Emniyet Müdürlüklerine veya ilgili kolluk birimine mutlaka bildirilmesi gerekir. Zira plakanın başka başka araçlarda farklı amaçlarla kullanılması gibi durumlarda plaka sahibinin başının ağrıması ihtimali oldukça yüksektir.

Yıpranma ve delinme sebebiyle plaka değiştirme işlemleri hakkında bilgi için bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir