Arıza lambası yanan araç muayeneden geçer mi

Arıza lambası yanan araç muayeneden geçer mi diye merak eden araç sahipleri için bu yazımızda konuyu açıklığa kavuşturmayı amaçlıyoruz. Zira arıza lambası yanan araç sahipleri, araçlarını muayeneye götürecekleri zaman bu soruyu sıklıkla soruyor. Bu hususta biz de gerekli açıklamaları yaparken konu hakkında dikkat edilmesi gereken noktalara da değineceğiz.

Araçların muayeneden kalması ya da geçmesi araçtaki kusurların ağır kusur veya hafif kusur olup olmadığına bağlıdır. Ağır kusur sayılan kusurların araçlarda bulunması halinde araç muayeneden geçemezken, hafif kusur sayılan kusurların araçta bulunması aracın muayenesine engel olmayacaktır. Arıza lambası yanan araçlarda da durum aynıdır. Arıza lambasının kaynağı özellikle aracın güvenlik donanımına yönelik bir arıza ise bu durumda arızanın giderilmesi gerekmektedir. Zira muayene esnasında araçta fiziki kontrol yapılırken arızanın tespiti ile birlikte araç muayeneden geri çevrilecektir. Burada geri çevirmenin nedeninin arıza lambasının yanması değil, arıza lambasının işaret ettiği güvenlik donanımındaki arızanın kendisi olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir.

arıza lambası muayeneye engel mi

Arıza lambası yanan araçlarda bilgi ekranı muayeneye tabi değildir. Yani Tüvtürk teknik ekipleri kontrollerini aracın bilgisayarı üzerinden yapmamaktadır. Bu nedenle arıza lambasının yanması aracın muayenesine engel değildir. Yani arıza lambası yanan araç muayeneden geçer mi sorunun cevabı göreceli olarak evet geçer şeklindedir. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi, ekrana yansıyan arıza, şayet güvenlik donanımına yönelik bir arıza ise arıza ekranı muayenede kontrol edilmese dahi fiziki kontrolde ekrana bildirimi yansıyan arıza tespit edileceğinden araç muayeneden geçemeyecektir. Bu sebeple araç sahiplerinin arıza lambasını yakan arızanın kaynağını öğrenmesi ve ona göre muayeneye gitmesi daha yerinde bir hareket olacaktır. Bu sayede bir kerede yapılacak muayene için birkaç defa araç muayene istasyonuna gitmek zahmetinden kurtulmuş olacaktır.

Arıza lambaları araçların otokontrol sistemleridir. Bu sayede araçta meydana gelen arızalar daha fazla büyümeden fark edilerek giderilebilmektedir. Ayrıca güvenlik donanımlarında meydana gelen arızalar sürüş güvenliğini etkileyeceğinden bilgi ekranına yansıyan her arıza bildirimi yok sayılmamalı, mutlaka yakından takip edilmeli ve gereken müdahale yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki araç muayene işlemlerinin zorunlu kılınmasının sebebi trafik güvenliğini sağlamaktır. Arıza lambaları da aracın güvenlik elemanları olarak tasarlanmışlardır. Bu sebeple arıza lambaları yakından takip edilmeli, gerekli tamirat ve müdahaleler zaman geçirilmeden yapılmalıdır.

Plaka Lambası Yanmayan Araç Muayeneden Geçer mi

Plaka lambası yanmayan araç muayeneden geçer mi diye merak eden araç sahipleri muayene öncesinde endişe duyabiliyor. Her ne kadar plaka lambasının yanmaması, çözümü oldukça kolay bir sorun olsa da, araç sürücüleri işlerinin yoğun olması veya başka nedenlerle bu sorunu tamir ettirmek için zaman bulamayabiliyor. Bu durumda da plaka lambası yanmadan araçlarının araç muayenesinden geçip geçmeyeceğini merak ediyorlar. Biz de yazımızda bu soruya cevap veriyoruz.

plaka aydınlatması

Aracın muayeneden geçememesi için araçta bulunan kusurun ağır kusur olarak nitelendirilen kusurlardan olması gerekiyor. Araçlarda karanlık havada plakanın okunur olmasını sağlayan plaka aydınlatma lambasının yanmaması ise araç muayene istasyonları tarafından hafif kusur olarak nitelendiriliyor. Araçta bulunan plaka lambasının yanmaması halinde ise araç başkaca ağır kusuru yoksa muayeneden hafif kusurlu olarak geçiyor. Yani kısacası plaka lambası yanmayan araç muayeneden geçer mi sorusunun cevabı “evet plaka aydınlatması çalışmayan araç muayeneden geçer” şeklindedir. Aracınızın plaka aydınlatması çalışmasa da aracınızın muayenesini sorunsuz olarak yaptırabilirsiniz. Ancak;

Araç plaka aydınlatmasının yanmaması her ne kadar aracın muayenesine engel teşkil etmese bile bahsini ettiğimiz donanım aracın dış aydınlatmaları içerisinde yer aldığından, olası bir trafik kontrolünde bu sebepten ötürü cezai işlem uygulanma ihtimalini doğurmaktadır. Nitekim plaka lambasının yanmaması, güvenlik güçlerinin aracı tanıma imkanını kısıtlamakta, güvenlik zafiyetine sebep olabilmektedir. Bu sebeple her daim plaka aydınlatmalarının çalışır vaziyette tutulması genel güvenlik için oldukça önem arzetmektedir. Bu sebeple plaka lambası çalışmayan araç sahiplerinin bu konuya dikkat etmeleri ve çözümü oldukça basit olan bu sorunu en kısa sürede gidermeleri önemlidir. Araç muayenesi hakkında sıkça sorulan sorulara tüvtürk resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şahsa Yazılan Ceza Muayeneye Engel mi?

Şahsa yazılan ceza muayeneye engel mi sorusu, pek çok kişi için merak konusu. Özellikle araç muayene süresi yaklaşan araç sürücüleri tarafından bu sorunun cevabı internette fazlaca aranıyor. Biz de bu soruya yanıt arayanlara cevap amacıyla bu yazıyı hazırladık.

Bilindiği üzere araç muayene işlemlerine başlanmadan önce TÜVTÜRK kayıt görevlileri tarafından muayene yapılacak olan aracın plaka bilgileri sisteme girilerek motorlu taşıtlar vergisi borcu, HGS ve OGS geçiş borcu/cezası ve trafik para cezası borcu bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir. Bu kalemlerde borcu bulunan araçların muayeneleri yapılmamaktadır. Öncelikle bu borçların ödenmesi gerekmektedir. Borçların ödenmesi sonrasında sisteme girildiğinde araç üzerine kayıtlı bir borç yada trafik cezası olmadığının Tüvtürk yetkilileri tarafından teyit edilmesi gerekmektedir.

araç motoru ve teknisyen

Trafik para cezasının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda tahsili zorunludur. Bu sebeple muayeneden önce kontroller yapılmaktadır. Araç sahibi adına yazılan trafik cezası var ise bu cezalar da muayene esnasında ekrana yansıyacak ve muayeneye engel olacaktır. Araç sahibi adına yazılan trafik cezaları da aynen plakaya yazılan trafik cezaları gibidir ve bu cezalar ödenmeden muayene işlemleri gerçekleştirilemez.

Burada aracı muayeneye götürecek kişi adına yani araç sahibi dışındaki şahsa yazılan ceza veya bu şahsa ait vergi borçları, aracın muayenesine engel teşkil etmez. Ayrıca, araç adına bulunan vergi borçları ve araç sahibi adına bulunan trafik cezaları şayet yapılandırılmış ve taksitle ödeniyor ise, ödenmeyen taksit bulunmaması halinde muayene işlemi gerçekleştirilecektir.

Bahsettiğimiz tüm bu hususlar doğrultusunda son muayene tarihi yaklaşan araçların muayene istasyonuna götürülmeden önce tüm ceza ve vergi borçlarının ödenmesi önemlidir. Aracın vergi borcu olup olmadığı ve araç plakasına veya araç sahibi adına kesilmiş trafik para cezası bulunup bulunmadığının sistem üzerinden kontrol edilmesi mümkündür. Bunun için linki takip edebilir, “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” menüsünden trafik cezası ve vergi borcunuz bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz.