Eksik Bijonla Araç Muayene

Eksik bijonla araç muayene yapılır mı, eksik bijon muayeneden geçer mi, eksik bijonlu arabanın muayenedeki durumu nedir diye pek çok soru soruluyor. Biz de bu yazımızda muayene esnasında bijonlara yönelik yapılan kontroller doğrultusunda sorulanlara net cevaplar vermeye çalışacağız.

Eksik Bijonla Araç Muayene

Eksik bijonla araç muayene yaptırmak isteyen araç sahipleri araçlarının muayeneden geçip geçmediğini merak ediyor olsa da esas olan öncelikle güvenliğe dikkat etmektir. Eksik bijon ile ilgili olarak güvenlik noktasından bakıldığında aracın güvenli bir sürüş sağlamayacağını belirtelim. Zira aracın yükü ve niteliği baz alınarak bijon aralığı, bijon sayısı ve buna benzer teknik ayarlamalar matematiksel hesaplamalara göre yapılmaktadır. Bu durumda eksik olan bir bijon tüm hesabı altüst etmekte ve güvenli sürüşü ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle eksik bijonla aracın kullanılmaması en doğru davranış olacaktır. Tüvtürk tarafından yapılan tüm kontroller aracın sürüş güvenliğini sağlamak üzere olduğundan ve buna göre incelemeler yapıldığından bijonlar da muayenede önem arzetmektedir.

eksik bijonla muayene

Tüvtürk tarafından ağır kusur sayılan tüm eksiklikler ve hatalar aracın muayeneden geçmesine engeldir. Bu bağlamda bijon ile ilgili hususlarda Tüvtürk teknisyenleri oldukça titiz davranmaktadır. Hatalı bijon civataları Tüvtürk tarafından ağır kusur olarak değerlendirilmektedir. Yine hatalı bijon somunları da ağır kusur sayılmaktadır. Bijon civatalarının olmaması, bijon somunlarının olmaması veya bijon civatalarının kopması ağır kusur sayılmaktadır. Bijonlarla ilgili bu eksiklik, hata ve arızalar mevcut ise aracın muayeneden geçmesi mümkün değildir.

Tüm bu hususlar ışığında araç muayene öncesinde araç bijonlarında gözle ve elle yapılacak kontrollerde eksiklik veya arıza tespit edilmesi halinde öncelikle bu arızaların giderilmesi sorunsuz bir muayene için yerinde bir davranış olacaktır. Ayrıca bijonlar araçlarda sürekli hareket eden aksamda bulunduğundan sadece muayene öncesinde değil zaman zaman ele kontrol edilmelidir. Böylelikle zaman içerisinde araçta olabilecek bijon kırılması, bijon kopması, bijonun gevşemesi gibi olumsuzluklar kısa sürede tespit edilerek sürüş güvenliğinin devamlılığı sağlanabilecektir.

Araçlarda ağır kusur sayılan diğer eksiklikler ve arızalarla ilgili inceleme yapmak için daha önce paylaşmış olduğumuz yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Tüvtürk resmi internet sitesi üzerinden araç muayene randevusu olmak ve diğer konular hakkında inceleme yapmak için linki takip edebilirsiniz.

Kırık Far Muayeneye Engel mi?

Kırık far muayeneye engel mi, farı kırık araç muayeneden geçer mi, çatlak far muayeneye engel olur mu, farı buğu yapan araç muayeneden geçer mi, soluk far muayeneye engel olur mu gibi aracın far sistemleri ile ilgili tarafımıza pek çok soru geliyor. Biz de farlara ilişkin olarak muayene esnasında hangi kusurların muayeneye engel olduğunu hangilerinin ise aracın muayeneden geçmesine engel olmayacağını yazımızda cevaplıyoruz.

Kırık Far Muayeneye Engel mi? Farı kırık araç muayeneden geçer mi?

Aydınlatma sistemleri Tüvtürk istasyonlarında araçlarda hassas bir şekilde kontrole tabi tutulan aksamların başında geliyor. Kırık farlar da durumlarına göre ayrı ayrı değerlendiriliyor. Başka bir deyişle farda bulunan kırık veya çatlak aracın aydınlatmasını direkt olarak olumsuz bir şekilde etkilemiyorsa bu durumda araç hafif kusurlu olarak muayeneden geçebiliyor. Ancak farda bulunan kırıklık veya çatlaklık aracın aydınlatmasına olumsuz yönde etki ediyorsa, farlardan gelen ışık salınımını fazlaca etkiliyorsa bu durumda araç ağır kusurlu sayılmakta ve muayeneden geçememektedir. Yani fardaki kırık veya çatlak yüzeysel ve aydınlatmayı etkilemiyorsa veya çok hafif etkiliyorsa aracınız hafif kusurlu sayılarak muayeneden geçecektir.

Fardaki buğu muayeneye engel mi?

kırık far muayeneye engel mi

Far içerisinde bulunan buğu ve sıvı olup olmadığı yine muayene esnasında tüvtürk teknisyenlerince çok yakından ve titizlikle kontrol edilmektedir. Far içinde herhangi bir şekilde su bulunması halinde araç ağır kusurlu sayılmakta ve muayeneden kalmaktadır. Yine araç farlarında buğu bulunması halinde de araç ağır kusurlu sayılacak ve muayeneden geçemeyecektir. Farlarında buğu bulunan araç sahiplerinin kuru havalarda muayeneye gitmeleri halinde farlarda buğu olmayacağından muayeneden geçebilirler. Ayrıca araç farlarının aşırığı derecede soluk olması, renginin aydınlatmayı engelleyecek derecede kararmış olması veya karartılmış olması da aracın muayeneden geçmesine engel olacak nedenlerdendir. Ancak burada şu hususa dikkat edilmesi gerekir ki aydınlatma sistemleri sürüş güvenliği açısından hayati öneme haiz mekanizmalardır. Aydınlatması olması gerektiği gibi çalışmayan araç sahiplerinin güvenli bir sürüş için gerekli tamiratı yaptırmaları ve ihmal etmemeleri oldukça önemlidir.

Yukarıda çatlak, kırık ve buğu veya su bulunan farların durumlarına değindik. Ancak zaman zaman muayene istasyonlarında aynı durumun farklı değerlendirilebildiği yönünde araç sahipleri tarafından yapılan yorumlara rastlayabiliyoruz. Bu durum da bize, muayene teknisyenlerinin şahsi değerlendirmelerine neticesinde aynı aracın muayeneden kalabileceğini veya geçebileceğini gösteriyor. Gerek sürüş güvenliğinin sağlanması, gerekse işin muayene esnasında şansa bırakılmaması açısından kırık, çatlak veya buğu yapan farların değiştirilmesi, tamiri mümkün olanların ise tamir ettirilmesi sonrasında muayene gidilmesi daha doğru olacaktır. Aydınlatma sistemlerinde bulunan arızaların muayeneye engel olup olmadığı yönündeki yazımıza buradan erişebilirsiniz.

Plakamda Vida Var Muayeneden Geçer mi?

Plakamda vida var, veya plakamda delik var aracım muayeneden geçer mi diye merak eden hayli fazla araç sürücüsü bulunuyor. Bunun sebebi aracın muayeneden geçemeyecek olması halinde plakaların değiştirilmesinin zorunlu olmasıdır. Plakanın değiştirilmesi işlemi zaman alacağından çoğu araç sahibi plakasını muayeneden bu şekliyle geçirmeye çalışmakta.

Plakasında vida bulunan veya plakasında delik bulunan araç muayeneden geçer mi?

Plakasında vida veya delik bulunan araçların bir kısmı muayeneden geçerken bir kısmı da geri çevrilmektedir. Özellikle harf veya rakamların bulunduğu alanda bulunan vidalar veya delikler sebebiyle plaka muayeneden bu haliyle geçirilmemektedir. Bunun sebebi vidanın veya deliğin bulunduğu alanın plakanın okunmasını tamamen engellemesi ya da yanlış okunmasına sebep olmasıdır. Plakada bulunan delik veya vida sebebiyle yanlış araçlara ceza kesilmesi ile karşılaşılmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için de plakalarda özellikle harf ve rakamların üzerine gelen vida delikleri veya vida uygulamaları ağır kusur kapsamında sayılmakta, araç plaka değişikliğine gönderilmektedir.

plakada vida var

Plakada bulunan vida veya delik harflerin veya rakamların okunmasına ya da yanlış okunmasına sebebiyet vermiyorsa bu durum aracın muayeneden geçmesine engel olmamaktadır. Ancak bu hususun bazı muayene istasyonlarında çok katı uygulandığını, plakanın herhangi bir yerinde bulunan delik veya vida sebebiyle aracın ağır kusurlu sayılarak muayeneden geçirilmediğini de belirtelim. Bu sebeple plakalar ya silikon ile yapıştırılarak kullanılmalı, veya plakalık ile birlikte kullanılmalıdır. Diğer türlü gerek otomatik plaka tanıma sistemleri, gerekse radar sistemleri plakaya göre işlem yaptığı için bu vida veya delikler sebebiyle alakasız araç plakalarına ceza yazılabilmektedir.

Plakamda vida var ne yapmalıyım?

Plakada yukarıda bahsettiğimiz şekilde harf veya rakam üzerine gelen bir vida veya vida deliği var ise bu plakanın değiştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple muayeneden geçilemediğinde muayene istasyonu tarafından hazırlanan rapor ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na başvurularak plaka yenileme işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu rapor olmadan plaka yenileme işlemi yaptırmak pek mümkün değildir. Plaka değiştirildikten sonra yeniden araç muayeneye sokularak eksiklikler kontrol ettirilir ve muayene işlemi tamamlanır.

Plaka nasıl nerede yenilenir?

Ülkemizde plaka basımı hususunda Yasal yetkili kurum Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’dur. Bu kurumun bastığı plakalar standart plaka olarak kabul edilir. Plakanın yenilenmesinde de yine yetkili kurum bahsedilen bu kurumdur.

Pleksi kaplama yapılan plaka muayeneden geçer mi?

Orijinal plaka üzerinde oynama yapılmaması gerekmektedir. Mühürlü veya hologramlı bir plakanın camla kapatılması, pleksi malzeme ile kapatılması, folyo veya camla kapatılması ağır kusur kapsamında değerlendirilmekte ve araç muayeneden geçememektedir.Bu değişiklikler sebebiyle trafik cezası da uygulanabilmektedir. Bu sebeple plakasında pleksi kaplama olanlar, folyo kaplama olanlar, plakasını camla kaplatanların muayeneye gitmeden önce bu değişiklikleri eski haline getirmeleri gerekmektedir. Aksi taktirde araç yine ağır kusurlu sayılacak ve muayeneden geçemeyecektir.

Standart olmayan, başka yerde yaptırılan plaka muayeneden geçer mi?

Bu şekilde plakaya sahip araç muayeneden geçemez. Muayeneden geçen araç üzerinde yer alan plakanın mutlaka Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından basılan orijinal plaka olmalı, bu plaka üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamış olmalıdır.

Boyası silinmiş plaka muayeneden geçer mi?

Plakada yer alan boyanın okunmayacak derecede silinmesi halinde araç ağır kusurlu sayılacak ve araç muayeneden geçemeyecektir. Plakası bu şekilde olan kişilerin muayeneden önce mutlaka plakalarını boyatmaları gerekmektedir.