Araç Muayenesinde İstenen Belgeler Nelerdir

Araç muayenesinde istenilen belgeler nelerdir sorusu her araç muayenesi öncesinde akla gelen başlıca sorulardan bir tanesidir. Bu yazımızda da muayene sırasında gerekli olan ve sizden istenilen belgeleri sıralayacağız. Umarız faydalı bir yazı olacaktır.

Araç muayenesinde gerekli belgeler listesini hemen sıralamaya başlayalım. Öncelikle her araç muayenesinde aracın kimlik kartı olarak da nitelendirebileceğimiz herkesin bildiği ismiyle “ruhsat” yani aracın trafik tescil belgesi mutlaka yanımızda olmalıdır. Ruhsatın bulundurulmaması halinde araç muayene işlemini yaptırmanız mümkün değildir.

Ancak yeni satın almalarda veya devirlerde ise aracın tescil belgesi noter tarafından alındığı için yenisi noter tarafından tanzim edilip tarafınıza teslim edilene kadar onun yerine geçecek olan ve noter tarafından verilen “ek-44 araç tesciline ilişkin geçici belge” muayene sırasında mutlaka yanınızda bulundurulmak zorundadır. Bu belgenin geçerlilik tarihi dolmamış olmalıdır.

Araç muayenesi sırasında yanınızda bulundurulması gereken bir diğer belge ise aracın trafik sigortası belgesidir. Aracın muayene esnasında geçerli bir trafik sigortası bulunmak zorundadır. Aksi taktirde muayene işlemi yapılmayacaktır. Bu sebeple muayene esnasında aracınızın sigorta belgesini yanınızda bulundurunuz ve geçerlilik tarihinin dolmadığından emin olunuz.

Aracı muayeneye kendiniz getiriyorsanız yanınızda T.C.kimlik numarası içeren nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet gibi bir kimlik belgesi bulunmalıdır. Araç size ait değilse muayeneye bir ay içerisinde bir araç getirebilirsiniz ve kimlik belgenizin yanınızda bulunması yeterlidir. Ancak aynı takvim ayı içerisinde ikinci bir araç getirirseniz ruhsatta ismi yazan araç sahibinin noter onaylı vekaletnamesinin aslını getirmeniz gerekir. Vekaletnamede yetki süreleri var ise bu sürenin dolmamış olması gerekir. Resmi araçların muayeneye getirilmesinde yetki yazısı veya vekaletname aranmaz. Kurum kimlik kartının kişinin yanında bulundurulması gerekir. Kendi adınıza kayıtlı olmayan araçların muayeneye getirilmesi hakkında daha kapsamlı bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz.

LPG ve CNG’li araçların muayeneye getirilirken yakıt sistemindeki bu değişikliğin ruhsatta mutlaka işli olması gerekir. Yapılan yakıt tadilatı sonrasında ilk muayeneye giderken montaj tespit raporu veya yakıt sistemi montaj belgesinin de muayeneye getirilmesi gerekmektedir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için daha önce paylaştığımız LPG/CNG tadilatı sonrasında muayene konulu yazımıza erişmek için linki ziyaret edebilirsiniz.

Genel olarak yukarıda belirttiğimiz belgeleri muayene öncesinde eksiklikleri yönünden kontrol ederek eksiklerini tamamlamanız ve muayeneye belgelerinizi eksiksiz bir şekilde getirmeniz aracınızı muayene ettirebilmeniz için gereklidir. Unutmayın bu kuralların hemen hepsi insan güvenliği için koyulmaktadır.