Muayenede Ağır Kusur Nedir

Muayenede ağır kusur nedir sorusu hayli araştırılan bir sorudur. Özellikle araç muayenesi sonucunda, araçta tespit edilen ağır kusur veya kusurlar sebebiyle, aracın muayeneden geçememesi ile birlikte ağır kusurları gösterir muayene raporunu alan araç sahipleri bu durumu merak ediyor. Biz de bu yazımızda muayenede ağır kusur nedir, neler ağır kusur sayılır, ağır kusurlu araç trafiğe çıkabilir mi sorularına ayrı ayrı cevap veriyoruz.

Muayenede ağır kusur nedir?

Ağır kusur, araçların yapılan muayeneleri sonucunda araçlarda tespit edilen ve tamir gerektirecek boyutta olan eksikliklerdir. Bu eksiklikler bir veya birden fazla olabilir. Araçta bir tane ağır kusur dahi olsa muayeneden geçme imkanı bulunmamaktadır. Muayene tekrarı süresi içerisinde (bir ay) bu kusurun giderilerek aracın tekrar muayeneye götürülmesi gerekmektedir.

muayenede ağır kusur tespiti yapan teknisyen

Muayenede ağır kusur tespit edilirse ne olur?

Araçta ağır kusur tespiti halinde muayeneyi gerçekleştiren istasyon tarafından muayene raporu düzenleri. Bu rapora geçici kusurlu araç olduğunu belirtir araç etiketi yapıştırılır. Bu durum aracın ağır kusurlu olduğunu açıkça gösterir ve aracın muayenesi yapılmış sayılmaz. Araçta tespit edilen tüm ağır kusurlar bir aylık süre içerisinde tamamlanmalı ve araç tekrar muayeneye götürülmelidir. Muayene tekrarı için aynı istasyona veya ilde bulunan diğer istasyonlara gidilebilir. 1 aylık süre içerisinde yaptırılacak ilk muayene tekrarı ücretsizdir. Muayene tekrarı hakkında detaylı bilgi için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Muayene tekrarında nelere dikkat edilmeli?

Muayene tekrarında bir önceki muayene raporunun mutlaka götürülmesi gerekmektedir. Muayene tekrarında bir aylık sürenin geçirilmemesi önemlidir. Bir aylık süre geçirildiğinde muayene ücreti tam olarak yeniden tahsil edilmektedir. Tekrar muayenesinde, araçta tespit edilen kusurların tamamının giderilmiş olması önemlidir. Bu kusurların giderilmemesi halinde araç muayenesi tamamlanamaz.

Muayene tekrarında yeniden muayene ücreti alınır mı?

Muayene tekrarlarında aracı muayeneye getiren kişinin eksiklikleri tamamlayarak aracı yeniden muayeneye getirmesi için bir aylık süresi vardır. Bu süre içerisinde eksikliğin giderilerek muayeneye gelinmesi halinde yeniden muayene ücreti alınmamaktadır. Ancak bu bir aylık süre sonunda araç muayene ücreti yeniden tahsil edilmektedir.

Kaç kere muayene tekrarı yapılabilir?

Muayene tekrarı bir sefere mahsus olarak yapılabilir. Aracın aynı ağır kusurlar sebebiyle veya başka ağır kusurlarının tespit edilmesi halinde araç tekrar muayenesinden de geçemez. Eksikliklerin tamamlanması için araç geri çevrilir. Bu kez araç yeniden muayeneye getirildiğinde araç muayene ücreti yeniden tahsil edilir. Eksikliklerin giderilmemesi halinde araç muayenesi tamamlanmış sayılmamaktadır.

Ağır kusurlu araç trafiğe çıkabilir mi?

Ağır kusurlu araçların trafiğe çıkışına izin verilmemektedir. Bu sebeple bu nitelikteki araçlar trafiğe çıkamaz. Ağır kusurlu veya emniyetsiz olarak tespiti yapılan araçların muayene raporlarına “araç trafiğe açık karayollarında kullanılamaz” şerhi yazılmaktadır. Ağır kusuru sebebiyle eksikliklerinin yaptırılarak tekrar muayenesine getirilmesi istenen araçların en kısa sürede eksikliklerinin giderilerek aracın muayeneye götürülmesi gerekmektedir. Konuyla ilgili olarak bu yazıyı kontrol etmek isteyebilirsiniz.