Muayenelerde Emniyet Kemerine Bakılıyor mu, Arka Koltukta Kemer Bulunması Zorunlu mu?

Araçlarda emniyet kemeri takılması araç içerisindekilerin güvenliği açısından önemli bir husustur. Şehir içinde emniyet kemeri takılması hususu genellikle göz ardı edilmektedir. Sanılanın aksine trafik kazalarının bir çoğu şehir içi trafiğinde olmaktadır. Kemer takılmaması sebebiyle şehir içi trafiğinde yaşanan kazalarda yaralanma olasılığı da artmaktadır.

Araçların icadından sonra emniyet kemeri de önemli bir güvenlik ekipmanı olarak tarihe geçmiştir. Özellikle Volvo mühendisleri tarafından günümüzde de halen kullanmakta olduğumuz üç noktalı emniyet kemerleri önemli oranda hayat kurtarmaya devam ediyor. 1950 yılında geliştirilmeye başlanan 3 noktalı emniyet kemeri 1959 yılında bugünkü standartlarına ulaştırılmıştır. Yapılan analizlerde yaşanan trafik kazalarında emniyet  kemeri kullanımı ölümü ve ağır yaralanmaları % 50 oranında azaltmaktadır.

Ülkemizde de emniyet kemeri kullanımına gereken önemin verilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması için bir takım önlemler alınsa da halkımızın hali hazırda emniyet kemeri kullanımına gerekli önemi vermediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kişilerce güvenliği artırmak düşüncesiyle hava yastığı donanımlı araçlara onca para ödenmesine rağmen emniyet kemeri kullanmayarak  bu donanım devre dışı bırakılması da  anlaşılabilir bir durum değil maalesef.

Son yıllarda emniyet kemeri kullanımı trafik zabıta ekipleri tarafından sıkı bir şekilde kontrole tabi tutulmakta, emniyet kemeri kullanmayanlara para cezaları kesilmektedir. Ayrıca araçların yapılan periyodik muayenelerinde de emniyet kemerleri sıkı bir şekilde kontrol edilmekte, standart olmayan, çalışmayan emniyet kemeri bulunan araçlar muayeneden geçirilmemektedir.

Pek çok kişi tarafından muayenede emniyet kemerine bakılıyor mu, emniyet kemeri olmayan araç muayeneden geçer mi, arka koltuklarda emniyet kemeri zorunlu mu gibi sorular sıklıkla dile getirilmekte. Bu sorulara cevap vermeye çalışalım.

Yolcu taşımacılığı yapan M1 (otomobiller), M2, M3 (minibüs ve otobüsler) sınıfı araçlar ve yük taşımacılığı yapan N1,N2,N3 (kamyonet,kamyon ve çekiciler) sınıfı araçlar emniyet kemeri zorunluluğu bulunan araç sınıfları içerisinde yer almaktadır. 18.06.1986 ve sonrasında üretilen otomobillerin ön koltuklarında emniyet kemeri bulundurulması zorunludur. 01/01/1995 ve sonrasında üretilen otomobiller de ise ön koltuklarla birlikte arka koltuklarda da emniyet kemeri bulundurulması zorunludur, muayenelerde kontrol edilmektedir.

N1,N2,N3 sınıfı araçlarda 01.08.1998 sonrasında üretilen araçların ön koltuklarında, 01.01.2009 tarihinden sonra üretilenlerin tüm koltuklarda emniyet kemeri bulundurulması zorunludur, muayenede kontrol edilir.  M2 ve M3 sınıfı araçlarda ise (minibüs ve otobüsler) 01.08.1998 tarihinden sonra üretilen araçların (model yılı 1999) bütün koltuklarında zorunlu olmayıp minibüslerde sürücüsü ile yanında oturan yolcuların koltuklarında, şehirler arası otobüslerde arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarında,
iki katlı şehirlerarası otobüslerde merdiven önü, en ön ve önünde boşluk olan en arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönüne doğru olanlarda oturan yolcuların koltuklarında emniyet kemeri bulundurulması zorunludur.

Emniyet kemerini bir zorunluluk olduğu için değil sürücü ve yolcuların güvenliğinin artırılması için kullanılması gerektiğinin farkında olmak ve buna göre hareket etmek yolcu veya sürücü herkesin görevidir. Unutmayın, emniyet kemeri sizi ve sevdiklerini hayata bağlar. Lütfen şehir içinde olsun şehir dışında olsun emniyet kemerinizi mutlaka kullanın. Emniyet kemeri kullanmak sizi sıkıyorsa, fikrinizi değiştireceğini umut ederek kemer kullanmayanların olası bir kaza halinde araç içerisinde yaşadıklarının gösterildiği videoları izlemeye davet ediyoruz.