Araçtaki Cam Filmi Nasıl Sökülür, Camdaki Resistans Zarar Görür mü?

Bir kaç gün önce araç camlarında cam filmi uygulamaları tamamen ve kesin olarak yasaklandı. Bu tarz araç sahipleri henüz konuyu net olarak kavrayamasa da uygulamalarda cezalar kesilmeye başlandı. 427,00 TL cezanın yanısıra cam filmlerinin de söktürülmesi zorunluluk arzediyor. Konu hakkında hala bir çıkış yolu arayanlar bulunsa da konunun çözümü cam filmlerinin sökülmesinden geçmekte.

Her ne kadar kendinden renkli camlara sahip olan araçlara ceza yazılamıyorsa da buna güvenerek kendinden renkli camlar üzerindeki cam filmlerinden çekinmeyen arkadaşları hemen uyaralım. Aracınızın camları kendinden renkli olsa da bu tarz camların üzerine yapılan cam filmi uygulamaları da cezadan nasibini alıyor. Kesinlikle sökmenizi tavsiye ediyoruz. Ben ceza yiyene kadar sökmem cam filmimi, yasak nasıl olsa kalkar diye bir düşünceniz varsa tercih sizin diyoruz.

Araçtaki camların kendinden renkli mi yoksa cam filmi uygulaması mı bulunduğu nasıl anlaşılır sorusu en çok sorulan soruların başında geliyor. Kendinden renkli camı anlamak için camların köşe noktalarına konumlandırılan harflerle ve rakamlarla kodlanmış yazılara bakabilirsiniz. E ile başlayan kod grubunu bularak üzerinde V harfinin olup olmadığına bakılmalı. Camdaki E ile başlayan kod o camın standardı hakkında bilgi vermekte iken 43R kodu ise geçirgenlik hakkında bilgi vermektedir. Bizi ilgilendiren V harfi ise E harfinin hemen üzerinde yer alır ve camın renkli olduğunu belli eder. Şayet sadece E.. kodu ve 43 R kodları var ise camınız kendinden renkli değildir.

Camda film olup olmadığını anlamanın bir yolu da camın en köşe noktalarına bakmaktır. Özellikle küçük kelebek camların kenar noktalarına baktığınızda filmin kesilmiş alanlarını rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Kontrolleriniz sonucunda aracınızın camlarının filmli olduğunu tespit ettiyseniz hemen sökmenizi tavsiye ediyoruz. Zira trafik zabıta ekiplerinin şu sıralar hiç şakası yok, cezayı yapıştırıyorlar. Ayrıca cam filmini sökmek başım ağrır mı, ceza yer miyim gibi düşüncelerden de sizi arındıracaktır. 🙂

Gelelim cam filmi nasıl sökülür, cam filmini kendim sökebilir miyim sorusunun cevabına. Cam filmlerinin sökümü (özellikle arka cam filmi) uygulama esnasındaki ustalığa göre sizi biraz uğraştırabilir ancak kesinlikle cam filmini kendiniz sökebilirsiniz. Cam filmini ustaya söktürmeye kalkarsanız 100,00-150,00 TL civarında bir ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Cam filmini sökmek için saç kurutma makinesi (varsa ya da temin edebilirseniz mutlaka ısı tabancası kullanmanızı tavsiye ederiz), falçata ucu (jilet ağzı tavsiye ederiz) yeterli olacaktır. Öncelikle sökeceğiniz cam filminin bulunduğu camı yarıya kadar indirin. Daha sonra elinizdeki eski tip jileti ortadan ikiye kırın (falçata ucu kullanacaksanız siz onunla devam edin) ve camın üst noktasından filmi çentikleyin. Daha sonra ısı tabancası ile (saç kurutma makinesi kullananlar onunla devam etsin) cam filminin tamamını dairesel hareketlerle ısıtın. Açtığınız çentiklerden cam filmini tutarak (tırnaklarınızın uzun olması faydalı olacaktır) aşağıya doğru çekin ve çekerken de ısı tabancası ile ısıtmaya devam edin. Bu arada ısı tabancasını döşemeye veya aracın diğer aksamına değdirmemeye dikkat gösterin şakası yok direk yakıyor. Bu aşamadan sonra zaten film bir şekilde sökülecektir. Filmi söktükten sonra yapışkan kısımdan bazı bölümler camda kalabilir. Bunu da yine jilet ağzı ile küçük hareketlerle kazıyabilirsiniz.

Gelelim aracın arka camındaki cam filmini resistansa zarar vermeden sökmeye. Aracın en zor sökülen cam filmi uygulaması arka camdaki uygulamadır. Zira buradaki resistans cam filmi ile birlikte kısmen sökülerek işlevini yitirebilir. Arka cam filmini sökmeye başlamadan önce ısı tabancası ile bir güzel ısıtalım. Daha sonra yine jilet ağzı ile filmde çentikler açarak yavaş yavaş sökmeye başlayalım. Burada resistansın zarar görmemesi için ısı tabancasını daha yüksek devirde çalıştırarak bir elimizle sökerken bir elimizle ısı vermeye devam edelim. Resistansı gözleyerek söküm işlemini tamamlayana kadar işleme devam edelim. Isıyı kesmeden filmi aşağı doğru çektiğinizde rahat bir şekilde söküldüğünü göreceksiniz. Kolay gelsin…