Vida ve Vida Deliği Bulunan Plakalar Muayeneden Geçemiyor!

Hangi Plakalar Muayeneden Geçemez, Delik veya Vida Bulunan Plakalar Muayeneden Geçebilir mi?

Son dönemlerde araç muayene istasyonlarında muayene esnasında yapılan denetimler sıkılaştırıldı. Sıkı denetlenen ve genellikle araç sahiplerinin fazla önemsemediği hususlardan bir tanesini de plakalar oluşturuyor. Özellikle son yıllarda yanlış plakalara uygulanan cezalar, plaka tanıma sistemlerince alakasız plakalara peşi sıra birden çok ceza yazılması gibi olumsuz olaylar bu denetimlerin sıkılaştırılmasında başlıca rolü oynamakta. Olmadık yere ceza yiyenler elbetteki bu denetimlerden oldukça memnun ancak sırf plakasındaki küçük bir delik yüzünden muayene tekrarına gelmek zorunda kalanlar da konuya biraz tepkili.

Bu bilgiler ışığında plakasında vida veya civata bulunan, vida sökülmüş olsa dahi plakasında vida deliği bulunan araçlar ağır kusur sebebiyle muayeneden geçememektedir. Plakada bulunan delik harf ve rakamların üzerinde olmasa da, plakanın okunmasına zarar vermese de küçük veya büyük herhangi bir delik aracın muayeneden geçememesine yetiyor.

Peki plakadaki delik veya vida sebebiyle ağır kusur sayılarak muayeneden geçemeyenler ne yapmalı?

Bu durumla karşılaşanlardan plakanın değiştirilmesi isteniyor. Plakadaki deliğin silikon vs gibi maddelerle kapatılması da muayene tekrarından kişileri kurtaramıyor. Kısacası plakasında en ufak delik, vida izi veya herhangi bir oynama bulunanların mutlaka plakalarını değiştirmeleri gerekiyor.

Plaka değişikliği için neler gerekir, plaka değiştirmek kaça mâloluyor?

Plaka değişikliği Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından yapılmakta. Aynı plakanın tekrar basılması için muyaene istasyonundan plakanın ağır kusur olarak belirtildiği muayene raporu ile birlikte Şoförler ve Otomobilciler Odasına başvurulması yeterli, bu esnada hasarlı plakanın da odaya teslim edilmesi gerekiyor.

Aynı plakanın tekrar bastırılması, plakanın yenilenmesi için istenen evraklar neler, plakanın yenilenmesi işlemi ne kadar sürer?

Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından Araç ruhsatı, kimlik fotokopisi ve muayene raporunun birer fotokopisi istenmekte. Başvuruda değişecek olan plakaların ikisinin de yine Şoförler ve Otomobilciler Odasına iade edilmesi gerekmekte. Plaka yenileme ücreti 2018 yılı için ön ve arka plaka dahil 70 TL. Bu ücret Şoförler ve Otomobilciler odası veznesince tahsil edilmekte. Yeni plakaların basılması işlemi ortalama yarım saat civarında sürmekte. (anlık yoğunluğa göre değişkenlik gösterebilir) Yeni plakalar teslim edilirken plaka sahibi teslim aldığına dair tutanağı da imzalamaktadır.

Araç plakası yenilendikten sonra yenileme muayenesi için ne yapmak gerekir?

Aracın plakaları yenilendikten sonra araç muayene istasyonuna tekrar gidilir ve tekrar muayenesi için sıra alınır. Evraklar muayene istasyonunda ilgili personele teslim edilir ve eksiklikler açısından araç tekrar muayeneye sokulur. Gerekli kontroller sonunda eksiklikler giderilmiş ise araç muayeneden sorunsuz bir şekilde geçer.