Çeki Demiri Taktırmak İçin Ne Gerekir

Çeki demiri taktırmak için neler gerektiğini, çeki demiri taktırmak için gerekli prosedürleri merak eden pek çok araç sahibi bulunuyor. Son yıllarda özellikle doğa sporları ile ilgilenenler tarafından tercih edilen çeki demiri, aracında yeterli bagaj hacmi bulunmayanlar için de tercih edilen bir araç haline geldi. Biz de bu yazımızda çeki demiri taktırmak için ne gerektiğini ve bu husustaki prosedürleri paylaşacağız.

Çeki demiri seçerken neye dikkat edilmeli?
Çeki demiri taktırma işlemleri, prosedürler eksiksiz yerine getirildiğinde esasen sanıldığı kadar zor işlemler değil. Çeki demiri montajı diğer bir deyişle kanca montajı, teknik anlamda araç üzerine yapılan tadilat olarak isimlendirilmektedir. Araca takılacak çeki demirinin mutlaka e belgeli (ECE R55) belgesine sahip olması gerekir. Zira bu belgeye sahip olmayan bir çeki demirinin kullanılması halinde çeki demiri aracın ruhsatına işletilemeyecektir.

çeki demiri ve araç

Çeki demiri montajı nasıl olmalıdır?
Çeki demiri ve bununla birlikte montajı yapılacak olan elektrik aksamlarının montajlarının, montaj talimatına uygun olarak yapılması gerekir. Bu hususta aksaklık yaşanmaması için müşteri tarafından montaj yapacak firma seçiminde tecrübeli firmaların tercih edilmesi yararlı olacaktır. Montaj sonrasında e belgesi ve TSE Montaj Uygunluk Raporu montajı gerçekleştiren yetkili firma tarafından doldurulur. Proje onayı için TSE Araç Kontrol Merkezinde çeki demiri ile montajının kontrolü yapılarak uygun bulunması halinde proje onayı yapılır.

Çeki demiri projesi için gerekli belgeler şunlardır;
Araç uygunluk belgesi veya faturası (varsa)
Aracın ruhsatı
Çeki demirinin fotoğrafları (araç üstünde ve ECE R55 belgesi gözükmelidir)
Çeki demiri ve montaj faturası
Çeki demiri montaj klavuzu
Çeki demiri kalite belgeleri
Gümrük beyannameleri

Montaj sonrasında çeki demiri trafik tescil işlemi nasıl yapılır?
Bu oldukça kolay bir işlemdir. Araç Kontrol Merkezi tarafından onay yapıldığını gösteren belgeler ile birlikte, kişi bulunduğu yerdeki herhangi bir noterde çeki demiri ruhsat onay işlemini yaptırabilir. Ruhsat işlemlerini noterler yapmaktadır.

Çeki demiri montajından sonra yeniden araç muayenesi yaptırmak gerekir mi?
Çeki demiri montajından sonra araç yeniden muayeneye tabi tutulmamaktadır. Muayenesiz bir şekilde yukarıda bahsettiğimiz gibi noterde tescil işlemleri tamamlanır.

Çeki demiri montaj işlemleri 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 32.madesi gereğince araçta yapılan her türlü tadilat/montaj kapsamında yapılmaktadır. Dolayısıyla bu madde gereğince yapılan değişikliğin 30 gün içerisinde tescili yapan kuruluşa bildirilmelidir. Araçta yaptırılacak çeki demiri montaj işlemi, yetkili firma tarafından montaj evraklarının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde ruhsata mutlaka işletilmelidir.

Ruhsata işli olmayan çeki demirinin cezası var mı?
Araçta bulunan çeki demirinin mutlaka ruhsata işli olması gerekir. Aksi taktirde olası bir emniyet kontrolünde cezai yaptırımlarla karşılaşılacaktır. Ayrıca yapılan bu değişiklik sebebiyle olası bir kaza durumunda sigorta kanadında da olumsuz durumlarla karşılaşılacaktır. Bu sebeplerle çeki demiri süresi içerisinde mutlaka ruhsata işletilmelidir.